Bennie Jolink - Normaal stopt!

11 mei 2015

Ja, dat doet me wat. Normaal stopt. Opgroeiend op een boerderij in buurtschap Hessum vlakbij Dalfsen hoorde ik Normaal jaarlijks en letterlijk “deurdonderen” vanuit de verte, decibellen van Dalfsen naar Hessum. Als de wind goed stond kon ik de nummers buiten letterlijk meezingen. Ik was toen nog niet oud genoeg om zelf naar de veldtochten te gaan maar de boodschap had ik allang begrepen. Rock and Roll of in dit geval Høken ! Naast Elvis, Chuck Berry,Little Richard,Buddy Holly etc draaide ik als jong kearltien de muziek van die andere koning van de Rock and Roll: Bennie Jolink ! Albums als De Boer is troef en Deurdonderen en ook de periodes daarvoor grijsgedraaid. ..
Toen ik in de jaren 90 met The Prodigal Sons wat successen behaalde mochten we ook een keer openen voor Normaal in de Twentehallen, Enschede. Een grote eer. Nadien met mijn akoestische Rock and Roll bandje nog een paar keer voorprogramma’s mogen verzorgen. Wat ik me nog kan herinneren in Velswijk, Sidderburen en jaja, Dalfsen ! Het meest speciaal was nog wel om samen te spelen met Bennie Jolink tijdens de opening van Podium Hardenberg. Bennie scheurde met zijn motor het podium op om vervolgens een set met ons te spelen. Dubbel zo mooi was dat ik een aantal van mijn persoonlijke favorieten mocht aandragen. Nummers als “Ies kan liehn”, “De boer dat is de keerl” , “Leagere school (in Hummelo)” en natuurlijk “Oerend Hard”.
Rock ‘n’Roll, Høken en het leven is lang niet altijd makkelijk. Ik weet er alles van .
Daarom in dit bericht mijn grote respect en waardering voor 40 jaar(!) Ik hoop ook dat Nederland en de Nederlandse media zich realiseren dat Bennie Jolink met Normaal meer is dan “boerenrock” en niet alleen het platteland van Oost-Nederland een stem gegeven heeft maar sowieso “de provincie(s)” in heel Nederland en zelfs België. Dat de invloed zover reikt dat zonder deze mannen we wellicht nooit van Daniël Lohues , Rowwen Hèze en vele,vele anderen hadden gehoord. Met alle respect overigens voor deze artiesten… Maar toch:
Hulde aan BENNIE JOLINK & NORMAAL !!!!!!!!